18. juuli 2007

Ajaloo käsiraamat õpetajatele

Mulle saadeti huvitav link leheküljele - La Russophobe, õigemini on see ka blogiversioon. See on inglisekeelne võrguväljaanne, kus leiab materjale vene meediast, analüüse Venemaa kohta, lisaks palju infot erinevate eluvaldkondade kohta. Lugemist pikkadeks õhtuteks. Pean märkima, et blogi kajastab peamiselt Putini vastu suunatud materjale.

Laupäeval mainisin, et vene noortega tehakse tõsist tööd, et nad oleksid truud oma juhile. Seda nägin nendest võrguväljaannetest, mis levisid arvutist arvutisse läbi erinevate tuttavate peale aprillirahutusi Tallinnas. 17.juuli La Russophobe sissekandes märgitakse, et Putin on välja tulnud järgmise manulaaliga: "Venemaa lähiajalugu 1945-2006: õpetajate käsiraamat" (A Modern History of Russia, 1945-2006: A Teachers' Manual). Üks autoritest on keegi Pavel Danilin, kelle näitelugu Vene meedias Eestist on ära toodud. Püüan esitleda mõned tähelepanekud.

  • loo pealkiri on "Väike, uhke, barbaarne Eesti";
  • Venemaa võimalikud sanktsioonid:
    • diplomaatiliste suhete katkestamine;
    • alustada kiirprogrammiga kaasmaalaste kojukutsumisega;
    • pikajaline agitatsioon venekeelesele elanikkonnale;
    • majanduslikud sanktsioonid;
    • ja lõpeb see kõik: kas seda on piisavalt?;
  • Eesti rahvas aktsepteerib oma "fašistlikku valitsust", mille peaks maha võtma ja asendama tõeliselt demokraatliku valitsusega;
  • Venemaa andis 20.sajandil Eestile riikluse.
Kokkuvõttes üsna jõhker lugu. Lugu avaldati 27.aprillil. Meil olid korratused 26.aprilli ööl. Seega, Venemaa oli toimuvast teadlik, isegi etteteadev. Lood olid kirjutatud ja juba trükimasinast välja tulemas. Nõudmised valitsuse tagasiastumiseks eelnevalt planeeritud, sest sõber Keskerakond ootas kokkulepitut - valitsuses liidripositsiooni. Kummalisel kombel olen kuulnud sellist stsenaariumi ka meil Eestis. Nii, et ma pole esmaavastaja.
Ajalooga "mängimine" on saamas tänases maailmaruumis võtmeküsimuseks. Ka Eestis on "ajaloosõda" ammu alanud - kumb siis peal - Laar või Savisaar: kes tegelikult taasvabastas Eesti? Ning mäng ongi peamiselt alates II maailmasõja lõppemisest. On mitmeid ajaloosündmusi, mida ühed rahvad ja riigid on püüdnud "unustada" ja eluga edasi minna, kuid see võib olla salarelv kellegi teise ees.



Loe ka Karmo Tüüri "Võitlus ajaloo pärast"

2 kommentaari:

KT ütles ...

no ole meheks viitamast:)))

Unknown ütles ...

ma siiski eelistan jääda naiseks ;)
aga palun väga! teine kordki...