31. märts 2008

Harju Ekspress: Minister Helir-Valdor Seeder külastas Harjumaad

Teisipäeval, 25. märtsil külastas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder Harjumaad. Visiidi eesmärk oli tutvuda maakonna erinevate tootmisettevõtetega, põllumajandussektori inimeste ja omavalitsusjuhtidega.

Minister alustas visiiti Rae vallas asuvast Kalev Chocolate Factory ASst. Seeder polnud varem Kalevit külastanud. Kalev Chocolate Factory AS pakub tööd üle Eesti 686 inimesele. ,,Hea meel on tõdeda, et näiteks lisaks Ghanast tulevale kakaole kasutatakse erinevate toodete valmistamisel Eesti enda teravilja", rõõmustas minister. ,,Üllatav oli see, et Kalevi eksporditurg on suhteliselt väike, arvestades seda, et kaubamärk Kalev kui selline on tuttav naaberriikides."

Kommivabrik Kalev tunnistas, et suurimaks probleemiks on transpordiühendus Tallinna linnaga. Viimane hõlbustaks töötajate kohalejõudmist tööle ja koju. Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder edastas Kalevi mure järgmisel kohtumisel Harjumaa maavanemale Värner Lootsmannile.

Maavanem oli kohtumisele kutsunud ka kohalike omavalitsuste juhid, maavalitsuse ning põllumajandussektori esindajad. Kõige teravamalt kerkisid üles maapoliitika ning regionaalpoliitika teemad. ,,Valitsuse esindajana viin üleskerkinud teemad valitsusse," lubas Seeder.


Ministri visiit jätkus Saue vallas, kus külastati põllumajandusettevõtet Sagro. «Rõõmustav on näha, et Sagro AS on tegus ning mitme suunitlusega tootmisettevõte," nentis minister. Sagro juht Kalle Reiter tõdes, et tarbija on enam huvitatud toodete lõpp-produktist ning selles suunas kavatseb ettevõte ka edaspidi investeerida. Reiteli hinnangul on Maaelu arengukava raames antavad aiandustoetused minimaalsed. Lisaks on järjest olulisem orienteeruda ühistegevusele, mis paraku areneb suhteliselt vaevaliselt.

Keila vallas Karjakülas asuv Eesti ning Baltikumi uudseima tehnoloogiaga Balti Karusnahk AS andis ülevaate karusloomakasvatusest ja turust. Selgus, et kõigest 1% toodetavatest nahkadest jääb Eesti turule, ülejäänud toodang läheb Euroopasse ja Ameerikasse oksjonmüüki.

Padise valla kalatootmisettevõtte M.V.Wool peamiseks tooraineks on lõhe. Ettevõtte juhi Mati Vetevoolu sõnul läheb tootmisel hästi. Tuleb hoida mõnusat huumorimeelt, optimismi ning kõik laabub. Suurima murena toodi välja teeolud. Padise vallaga olevat jõutud kokkuleppele ning kahepeale asfalteeritakse ligikaudu 2 km. Mustkatte alt jääb välja 1,1 km, mis on oluline teelõik tootmisele. Minister Seeder lubas viia ühe ja ainsa muresõnumi valitsusesse.

Saku Õlletehase külastusel oli peateemaks öine alkoholimüügikeeld. Tehase finantsdirektori Inga Kuusmiku sõnul on pärast Tallinnasse öise müügikeelu kehtestamist müüginumbrid langenud. ,,Isamaa ja Res Publica Liit on seisukohal, et öine müügikeeld on Eestis tarvilik. Me ei poolda, et igas omavalitsuses oleks eraldi kellajaline määratlus. Pooldame lähenemist, kus kõikjal Eestis oleks üks ja ühine lähenemine. Alkoholi öine müügipiirang tuleb ühel hetkel kindlasti," tõdes IRLi põllumajandusminister Seeder. Peale väikest arutelu nõustusid ka Saku Õlletehase esindajad, et üks ja ühine lähenemine öisele müügipiirangule on siiski parim lahendus.

Kohtumisel Harju Taluliidu esindjatega tõstatusid mitmed põllumeestele olulised küsimused. Üles kerkisid teemad võimalike erisuste loomisel talunikele lähtudes asukohast kui looduslikest näitajatest. ,,Eestis pole toetusi diferentseeritud regionaalpoliitikast lähtuvalt. Euroopas on riike, näiteks Saksamaa, kus iga regiooni puhul tehakse jäika regionaalpoliitikat. Mis puutub erisustesse looduslikest tingimustest lähtuvalt, siis tänased tingimused kehtivad 2009. aastani. Kohtusin sügisel sel teemal Euroopa Komisjoni põllumajandusvoliniku Mariann Fischer Boel'ga, kes andis teada, et muutusi enne 2009. aastat ei tule. Edaspidise suhtes oleme alustanud muutusteks Euroopa Komisjoniga läbirääkimisi ning loodame saavutada edukat tulemust," vastas Seeder. Lisaks mitmetele eurotoetustele uuriti taas maapoliitikat, mis paraku jääb Keskkonnaministeeriumi Maa-Ameti haldusalasse, kuid minister Seeder lubas edastada talunike mured ning tähelepanekud keskkonnaministrile.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder jäi Harjumaa visiidiga rahule. ,,Maakond on suur ning seekord igale poole ei jõudnud. Teadlikult ei külastanud Eesti mõistes traditsioonilisi tootmisi nagu näiteks piimandus. Päev oli huvitav ning tutvuda sai väga erinevate ettevõtetega." Minister soovis kõigile edu ning loodab peagi maakonda uuesti külastada.

Põllumajandusministrit saatsid nõunikud Alar Oppar ja Külliki Kübarsepp, põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsler Andres Oopkaup, Riigikogu rahanduskomisjoni liige Andres Herkel, Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson ja Isamaa ja Res Publica Liidu Harjumaa piirkonna juhatuse liige Priit Põldmäe.




Autor olen mina
Allikas Harju Ekspress 28.03.2008

Kommentaare ei ole: