7. märts 2008

riigikogulastel kõrge palk!?

Juba vähemalt kaks nädalat on aktiivselt keritud riigikogu liikmete palgateemat. Asi on võtnud populismuse suuna, kus punkte korjab meedia, eesotsas Postimehega, kui ka poliitilised jõud ise. Raha on igale inimesele emotsionaalne ja seetõttu tahab ja oskab igaüks sel teemal midagi öelda. Paraku tunnen, et seekord on puudu jäänud sisulisest arutelust.

Jah, tavakodaniku jaoks jääb saadikute palk väga kõrgeks ja küündimatuks. Meie ühiskond on tegelikult üsna vaene, võrreldes Euroopaga eriti, ning vähese kildkonna ja veel enda valitud esindajate majanduslik "edu" paneb pea valutama.

Mina arutleks järgmiselt:

  • mida me tänase palgataseme eest vastu saame?
      • arvan, et see ongi peamine põhjus, miks kisa ja kära nii tugev on. Me pole rahul poliitikute tööga. Samas valitakse ikka ja jälle neid samu ja samu poliitikuid, kelle suhtes oleme rahulolematud. Me tolereerime avalikku pättust - mõtlen Keskerakonna avalikku maksumaksja röövimist, mis siiani on avalikkusele kuidagi kahtlaselt meeltmööda (nt Laasile looduskaitsealale ehitusloa andmine; Tallinna linnale oma telekanali lubamine, millel on vaid propagandistlik suund; Tallinna kesklinnas korterite megaodavad müügitehingud; Kundla rumalad kulutused toidupoes ning kostüümilaos, kus nii väikseid summasid ei suuda isegi oma rahakotist lubada, jne.)
      • tunneme, et poliitiline kultuur on väga madal. Ei tunnetata valijate huvide eest seismist. Käib pidev omavaheline ärapanemine ja mitte riigi tulevikule mõtlemine.
      • ja see kõik teeb tõesti harja punaseks ning paneb mõtlema - kurat küll, nii kõrge palk ja mille eest???
  • kas tegelikult on poliitiku tänane, ca 60 000 kroonine palk suur tasu?
      • poliitik saab tihti pahameele osaliseks, olenemata isegi sellest, kas tema isik on süüdi milleski või mitte. Ta lihtsalt on poliitik ja peab kõike taluma. See paneb mõtlema - kas ise ikka tahan mingisugusegi palga eest süüdimatult peksa saada?
      • poliitik esindab rahvast 365 päeva aastas, 24 tundi ööpäevas. Neil pole isegi enam puhkuse võtmise võimalust. Lisaks võeti ära eripension. Mina tahaks küll vahel puhata ja mängida. Ma ei tahaks küll elada teadmises, et iga kell võidakse Su juurde tulla, nööbist kinni haarata ning mingi elumurele toeks või lahenduseks olla.
      • tuleks võrrelda ka teisi Euroopa riike. Mul pole küll ise andmeid kuskilt võtta, kuid usaldan praegu oma ülemuse väiteid. Tema sõnul on Soome saadikute tasu 100 000 eesti krooni. LISAKS on igal saadikul vähemalt oma abi. Abi võimaldab enam tegeleda oma valdkonnaga süvitsi. Mina olen ka nõus, et Eesti saadikutel oleks ka oma abi. Eks diskuteerida saab, kas abi tuleks palgata lisarahade eest või nt olemasoleva palga sees on summad abide palkamiseks. Siit siis kaks järeldust - võrreldes Euroopaga on meie saadikute tasud madalad ning enamus riikides on saadikutel abiks lisarahade eest oma abilised.
  • mis saab edasi?
      • arutelu peab minema konstruktiivseks. Tuleb välja pakkuda lahendusi, mitte koguma heausksetelt allkirju. Allkirju võib koguda, kuid konkreete lahenduse/ettepaneku jaoks.
      • Ergma pakkus välja, et kutsub kokku "kogu" teema aruteluks. Jah, seda võib teha ja seda tuleks ka toetada. Omaette teema on, kas kõikidel osapooltel on tahe edasi liikuda. Loodan, et tahe on siiski olemas.
  • mis on minu ettepanekud?
      • võiks ka arutleda, kas meie saadikute arv on piisav, arvestades, et põhitöö seadusloomes on tehtud (edasi toimub peamiselt täiendustöö)? Rein Taagepera kuupjuure valemi järgi on 101 saadikut täitsa balansis meie rahvaarvuga. Samas, kui meil olekski nt 81 saadikut, siis palkade vähenemine 20 liikme arvelt ei muuda midagi.
      • tahan lisada asjaolu. Saadikud pole Eestis ainsad, kes saavad teatud kordade arvu keskmist palka. Seda saavad ka lisaks prokurörid, president ja ei tea kes veel. Saadikuid on isegi selle juures päris vähe.
      • arvan, et see tänane palk võiks jääda samaks. Mure on nende saadikute üle, kellel pole oma firmat või mõningaid muid toredaid preemaid. Nt Sarapuul on oma bussifirma, Riisalu on tuntud ärimees, ja eks rahakaid on teisigi. Aga on ausaid saadikuid, kellel üldse kõrvalt midagi sisse ei tiksu. Eripensionid on ka kinni keeratud, mis ikkagi staažikal ekssaadikul oleks võinud edasi olla.
      • tänase palga kõrval võiks vaadata kuluhüvitiste süsteemi. See on ka meediale toredaks palagani allikaks.
      • ahjaa, Laar tegi ettepaneku, et palga võiks siduda õpetajate alammääraga. Miks mitte? Aga siis tekivad teised probleemid.
      • saadikutele oma abid. See annab nende tööle professionaalsust, mida väga vajame.
      • lõpetada palagan, mis meie elu tervikuna ei paranda. Meil on olulisemaidki teemasid. Näiteks, kuidas parandada poliitilist vastutust ja kultuuri. Kuidas maapiirkondades peatada inimestest tühjaksjooksmine, jne.
Keeruline teema. Eks ma natuke nende saadikute lähedal näen asju veidi teisi külje alt. Samas, eks seal on ka igasuguseid - neid, kes seda palka väärivad kui neid, kelle kohta mõtled, kuidas ta sinna Toompeale küll saanud on ning mida ta seal teeb.

Oluline on ka see, et saadik ei tohi olla alamotiveeritud palga osas selles mõttes, et ta asub kuritegelikule teele nt pististe võtmise teele.

Ja ega rahast rääkimine pole ilus. Tuleb ise omadega toime tulla. Mõeldes endale, nii on ka kergem elada. On nii?



Loe lisaks Herkeli arvamust

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Soome parlamendisaadiku 100 000kr on ju väiksem kui meie saadiku 60 000!Tuleb ikka üldist palgataset arvestada.Muidu on nagu Tallinna linnavalitsus, kes leiab,et Tallinna parkimine on odavam kui Helsingis,kuid üldist palgataset arvestades hoopis mitu korda kallim Kunagi kohtusin ühe Soome parlamendisaadikuga, kes oli enne olnud kirurg-ta sai vähem palka kui kirurgina ja ta pidas seda loomulikuks.Mina ka.