19. apr 2007

Soovitan - Tervitusi Nõukogude Eestist

ETV tutvustus:
Film kõneleb eestlaste kohanemisest Nõukogude Eesti "kuldajal" - seitsmekümnendate ja kaheksakümnendate aastate alguses. Peategelasteks on kolm endist vabadusvõitlejat - Tunne Kelam, Lagle Parek ja Tiit Madisson, kelle tegevust rea-eestlane toona vaatas mõistmatusega. Kuhu on endised dissidendid tänaseks jõudnud ja kas müüt eestlaste kustumatust vabaduseihast nõukogude ajal vastab tegelikkusele? Režissöör Urmas E. Liiv, produtsent Kiur Aarma. Tootja Ruut.

Tegelaskujudest hirmutab kõige enam Madisson. Temast kiirgab kuidagi kibestumus. See, kuidas ta lootis leida paremat elu Kreekas. Tegelikult ju vahet pole, kus seda elu elada. Ta on igal pool päris sama. Põgenemine pole alati pääsetee.

Lagle paistab neist kõigist kõige tagasihoidlikum. Tal on oma eesmärk ja ta liigub selles suunas eesrindlikult. Mulle meeldib tema otsekohesus. Kahjuks pole temaga palju kokku puutunud.

Tunne on ikka oma headuses :). Teda on nii lahe vaadata. Tegelikult on ta minu vanaemaga täitsa võrreldav. Nad on samavanused, kuid pole siiani vanuse tõttu risti ette löönud. Elu tuleb ju ka siis elada. See tugev missioonitunnetus on Tunne puhul kadestamistvääriv. Tal on veel mitmeid omadusi, mida eeskujuks võtta. Üle kahjuks ei suuda teise omadusi keegi võtta. Pigem vast ikka õnneks, muidu oleksime kõik väga sarnased. Seda me ju ei taha.
Ja see nõukogude aeg. Need klipid olid head ja kommentaarid ka. Ohh, tahaks isegi veel korra rahulikumalt läbi vaadata.


Kommentaare ei ole: