27. dets 2007

kurb päev

(täiendus - kaastunde avaldused netis)

Täna on äärmiselt kurb päev. Elavate hulgast lahkusid kaks märkimisväärset kodanikku. Üks neist siit samast - meie oma kodumaalt.

Jaan Kross (1920-2007). Eesti rahvuse suurkuju. Suurkuju ka minu põlvkonnale, kellele pole palju antud nii lähedalt tunda just suurkujusid.

Minule on Kross veidikene meenutanud vanaisa. Tegelikult isegi mõlemat vanaisa. Pikka kasvu. Lisaks teatud väline sarnasus.

Kross on alati avalikkuse ees esinedes jäänud erudeeritud, naeratav, kaalutlev ja sügava tähendusega inimesena. Temale väga sarnane oli ka Lennart Meri, kellega täna Krossi ka samastatakse.



Benazir Bhutto (1953 - 2007). Pakistani opositsioonijuht, kellele saadeti enesetaputerrorist. Jube surm. Kuid ma kartsingi, et temaga võib peagi midagi juhtunud. Bhutto oli paguluses kaheksa aastat ning tuli alles paar kuud tagasi kodumaale - Pakistani, et oma rahvast aidata. Ta oli haritud naine nii peaministri (kaks korda) kui ka juht õigluse eest võitlejana.

Ise ma temast palju ei tea, kuid tema julgus ning pealehakkamine olid aukartustäratavad. Oleks selliseid naisi enamgi. Need vähesedki kas tapetakse või tõrjutakse ühiskonnast eemale.

Kommentaare ei ole: