1. mai 2008

filmiarvustus: Aljoša

Täna näidati ETV-s dokumentaalfilmi Aljoša. Film on aastatel 2005-2007 toimunud sündmustest pronkssõduri ümber.

Vaatasin filmi põnevusega. Ootasin midagi eriti põrutavat ja erutavat. No erutava efekti sain, kui kaadrid jõudsid 2007. aasta sündmusteni. Midagi põrutavat ma ei näinud. Ootasin veidikene enamat. Analüüse ja sisukamat lähenemist.

Samas on filmil oma väärtus olemas. Näiteks ei olnud ma enne nii teadlik nendest pühadest, mis leidsid aset tugeval vene ajal. See oli hämmastav. Teiseks, film annab pildi otse sündmuskohalt.

Mind hämmastas politseinike edevus, kes olid 2006. aastal seda kujukest turvama pandud. Verejanulisus või jahiinstinkt, eriti noorte hulgas, pani ikka mõtlema, et kui terve mõistusega inimkond tervikuna üldse on. Ega mitte eriti... Etteheiteid võib teha mõlema rahvuse esindajatele.

Soovitan siiski seda filmi vaadata. Võtta seda kui kronoloogilist ülevaadet. Hinnangute andmine ning järelduste tegemine jääb suuresti vaataja enda teha.


***


Dokumentaalfilm Aljoša (Eesti 2008)
Enamik Nõukogude aja mälestusmärke kõrvaldati 1991. aastal pärast Eesti iseseisvumist, kuid pronkssõdur Aljoša jäi oma kohale. Erinevad arvamused ja oma tõe kuulutamine viis kokkupõrgeteni ning kuju teisaldamiseni. Dokumentaalfilm näitab aastatel 2005-2007 pronkssõduri juures viibinud inimesi, kelle tegudest ja väljaütlemistest saab aimu, mida nende jaoks see kuju tähendab. Režissöör Meelis Muhu. Tootja In Ruum.
Allikas: ETV


Kommentaare ei ole: