29. veebr 2008

ärgem pingutagem üle

Täna on päev, mil netiportaale külastades võib iga kord hüüatada: "uus link!". Nimelt, hoogu on mindud igasuguste toetusallkirjade kogumistega.

Olen kodanikualgatusete ja toimiva kodaniuühikonna poolt. Kuid igal asjal on piir. Minu meelest on veidi üle piiri mindud. Näiteks: nüüd saab anda toetust nii vabadussamba poolt kui vastu. Mnjah, mõlema tulemus on hea võrdlusmaterjal, kui minu jaoks on see veidi halva maigu võtnud. See pole enam kodanikuühiskond. See on "võistulaulmine", kus võidu nimel tehakse kõik. Tugev kodanikuühiskond askeldaks ka juba varasest staadiumist ning ei hakkaks nii olulise küsimuse korral sekkuma realiseerimise hetkel. Meeldiv oli vastureaktsiooni, mis seisnes raha annetamises, mis oli isegi reaalsem toetus, kui allkirja andmine.

Ma ei taha küsimusse endasse süvitsi minna, sest see on liiga emotsionaalne teema. Ütlen vaid niipalju. Me väärime vahel midagi korralikku ja kallimat, sest oleme eestlastena kulla hinnaga rahvas - see tuleb meie väikesest rahvaarvust.

No, ja siis tuleb välja Postimees algatusega hakata ise parlamendisaadikutele palka määrama. Praegu tundub see üleüldse aktsioonipaljususe ärakasutamisena. Sügavat sisu ei paista.

Tundub, et heauskseid kasutatakse ära. Toetan allkirjade kogumise viisi, kuid see peab olema kaalutletud. Peavad olema reaalsed tegevused, mis nende allkirjadega peale hakatakse. Allkirjade kogumine ei tohi olla palagan ega räige populism. Allkirja andmine on osalusdemokraatia vorm, kus allakirjutanu head tahet ei tohi vääriti kasutada.

Mõelgem nendele asjadele!


Linke erinevate algatusega:



Loe ka veel analoogsel teemal Herkeli arvamust - Kohatu protest


Kommentaare ei ole: